as-kring, de maillijst voor ons!

een vertrouwelijke steungroep per e-mail,
alleen voor mensen met autisme of aanverwant


Een Autsider-project

Zie ook a-spectrum, een mailinglijst voor iedereen:
zowel mensen op het spectrum als ouders, vrienden, familie en professionals

AS-kring staat voor Autisme-Spectrum Kring. Het doel van deze gesloten discussielijst is om mensen met autisme of een aanverwante gesteldheid, zoals het syndroom van Asperger, bij elkaar te brengen in een sfeer van vertrouwelijkheid, steun en vriendschap. Mensen van alle leeftijden zijn welkom, maar de nadruk ligt op volwassenen.

Deze lijst staat alleen open voor mensen die zelf een vorm van autisme of aanverwant hebben. Een officiële diagnose is echter niet vereist; je kunt je ook aanmelden als je er zélf ernstige vermoedens hebt dat een vorm van autisme of aanverwant je eigen problemen en "andere" beleving van de wereld verklaart. Wij doen niet aan diagnose; dit is een kwestie van vertrouwen.

Waarom een dergelijke gesloten lijst, naast de zusterlijst a-spectrum? Wij, autistische mensen, of we nu een officiële diagnose hebben of niet, leven in een samenleving die niet voor ons gemaakt is. Naast de problemen die we zelf al hebben hebben kampen wij vaak met onbegrip, ongeloof en afwijzing vanuit familie of samenleving, die ons het liefst anders zou zien dan we in werkelijkheid zijn. Onze manier van zijn wordt vaak niet gerespecteerd. Ondanks al het goede werk van alle mensen die ons wel goed gezind zijn voelen wij ons vaak alleen op de wereld.

Maar wanneer wij anderen met een soortgelijke neurologische samenstelling ontmoeten, en ervaringen uitwisselen, merken we dat er eigenlijk niets "fout" is aan Asperger/autisme te hebben; dat het betekent dat we met bepaalde moeilijkheden leven, en op een andere manier denken, beleven, en met de wereld omgaan. Wat wij nodig hebben is hulp met onze moeilijkheden, en ons niet langer alleen op de wereld te voelen; met deze dingen voelen we ons al een stuk beter. De as-kring is opgericht met dit doel voor ogen: onszelf door steun en uitwisseling van ervaringen het recht en de sterkte te geven om onszelf te zijn.

Het is niet zo dat ouders, familieleden, professionals en andere geïnteresseerden door ons worden uitgesloten van communicatie met autistische mensen. Op de open zuster-lijst, a-spectrum, waarop iedereen zich kan abonneren, is ook een groot deel van de leden autistisch of aanverwant. Wij danken u voor uw respect voor onze behoefte om daarnaast ook een plaatsje helemaal voor onszelf te hebben.


Lees voordat je je abonneert de huisregels van de lijst. (Opent in nieuw venster. Sluit het venster om hier terug te keren.)


Vanwege het gesloten en vertrouwelijke karakter van deze groep worden aanmeldingen voor de as-kring handmatig verwerkt, en vragen wij om een introductie/motivatie. Om je bij de as-kring aan te melden stuur je een e-mail naar:

In deze e-mail vertel je ons het een en ander over jezelf. In principe ben je vrij in hoe je je aan ons voorstelt, maar je introductie moet wel duidelijk maken dat je autistisch of aanverwant bent, en waarom je dat denkt of weet (b.v. offici‘le diagnose; of vermoedens, en waar die dan vandaan komen).

Het bovenstaande is bewust heel open geformuleerd om mensen de vrijheid te geven zich te introduceren zoals zij dat willen. Maar dat kan voor veel mensen met autisme, enz. moeilijk zijn: hoe bedenk je wat je moet schrijven? Daarom het volgende lijstje, dat je bij het schrijven van je e-mail kunt afwerken als je dat wilt. In je introductie kun je het volgende opnemen:

Nogmaals, gebruik van dit lijstje is bedoeld als hulpmiddel en het is niet verplicht. De enige vereiste is dat uit je aanmelding duidelijk moet worden dat je als lid van deze lijst in aanmerking komt.

Als je aanmelding bij ons binnen is wordt je introductie naar de leden van de groep gestuurd. Je ontvangt dan ook een bestand met de eerdere introducties van alle andere leden, zodat je de groep kunt leren kennen en weet met wie je te maken hebt.

Omdat de aanmeldingen handmatig worden verwerkt, door de lijstbeheerder en zijn helper(s) die zelf ook autisme of aanverwante aandoeningen hebben met de daarbij behorende moeilijkheden, kan het soms even duren voordat je antwoord krijgt. Als je pech hebt kan het zelfs lang duren - daarvoor alsvast bij voorbaat excuses. Hoor je niets, aarzel dan vooral niet en stuur een herinnering. Mijn persoonlijke e-mailadres staat hieronder.


Laatste wijziging: 19 september 2007
© 1997-2007 Martijn Dekker, Groningen, Nederland, e-mail: <martijn@inlv.org>
Bezoek Autsider!